Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ρυζόγαλο

Εύκολη συνταγή με απλά αγνά υλικά, σχετικά λίγη ζάχαρη και μετά απλά απολαμβάνεις...Βέβαια χρειάζεται προσοχή σε κάποια συγκεκριμένα σημεία, αλλά εντάξει!Όποιος πλένει πιάτα, σπάει κιόλας!Αυτά έχει η κουζίνα!

Πάμε λοιπόν!

ΡΥΖΟΓΑΛΟ
Υλικά
1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
1 1/2 κούπα νερό
1/4 κουταλάκι αλάτι
4 κούπες γάλα
2 κουταλιές κορν φλάουρ
λίγη βανίλια
1/2 κούπα ζάχαρη
κανέλα
Ατομα: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 10'
Χρόνος ψησίματος: 30'

Εκτέλεση
Βάλτε το ρύζι σε σουρωτήρι και ξεπλύνετέ το με λίγο νερό. Βάλτε το νερό και το αλάτι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. ΄Οταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε το ρύζι κι ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, μέχρι ν' απορροφηθεί όλο το νερό. Στο μεταξύ, χωρίστε 1/4 κούπας γάλα και διαλύστε σ' αυτό το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Βράστε το υπόλοιπο γάλα και ρίξτε το μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με το ρύζι. Ανακατέψτε, σκεπάστε και σιγοβράστε επί 20'. Ρίξτε το διαλυμένο στο γάλα κορν φλάουρ και βράστε ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να πήξει το μίγμα ελαφρά, 5'-8' περίπου. Κατεβάστε από τη φωτιά και μοιράστε το ρυζόγαλο σε 6 μπολάκια. ΄Οταν κρυώσει ελαφρά, πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα, αφήστε το να κρυώσει εντελώς, σκεπάστε τα μπολάκια με πλαστική μεμβράνη και φυλάξτε τα στο ψυγείο.

Ωραία τα λέει η Βέφα, αλλά να δούμε πόσο ωραία θα είναι στην πράξη... Μαζεύουμε όλα τα υλικά στο τραπέζι, αλλά και το βιβλίο που λέει τη συνταγή(όχι απαραίτητα βιβλίο, μπορούμε να την τυπώσουμε και από το Ιντερνετ...), αφού καθαρίσουμε το τραπέζι μας και κάνουμε χώρο!ΠΛΕΝΟΥΜΕ χέρια και ξεκινάμε!

Βάλτε το ρύζι σε σουρωτήρι και ξεπλύνετέ το με λίγο νερό.
Βάλτε το νερό και το αλάτι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά.

΄Οταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε το ρύζι κι ανακατέψτε καλά.

Σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, μέχρι ν' απορροφηθεί όλο το νερό.(να φύγει όλο το νερό, να βράσει καλά το ρυζάκι μας!) Στο μεταξύ, χωρίστε 1/4 κούπας γάλα και διαλύστε σ' αυτό το κορν φλάουρ και τη βανίλια.

Βράστε το υπόλοιπο γάλα(και περισσότερο γάλα να βάλετε, δεν πειράζει) και ρίξτε το μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με το ρύζι. Ανακατέψτε, σκεπάστε και σιγοβράστε επί 20'.
Ρίξτε το διαλυμένο στο γάλα κορν φλάουρ και βράστε ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να πήξει το μίγμα ελαφρά, 5'-8' περίπου.

και βράστε ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να πήξει το μίγμα ελαφρά, 5'-8' περίπου. (Αν σταματήσετε το ανακάτεμα, την κάτσατε!θα κολλήσει και μετά πάλι από την αρχή!)

Κατεβάστε από τη φωτιά και μοιράστε το ρυζόγαλο σε 6 μπολάκια[ίσως και παραπάνω!Εξαρτάται από το μέγεθος των μπολακίων(!)]. ΄Οταν κρυώσει ελαφρά, πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα, αφήστε το να κρυώσει εντελώς, σκεπάστε τα μπολάκια με πλαστική μεμβράνη και φυλάξτε τα στο ψυγείο.

Τρώγεται και ζεστό και κρύο!Πολύ καλή επιλογή ειδικά αν έχεις παιδάκια, αφού βασίζεται στο γάλα, κάτι που είναι απαραίτητο για όλους μας!Καλή επιτυχία και καλή...απόλαυση!

1 σχόλιο: